19 april: Kruisweg in Peerke Donders Park

19 april: Kruisweg in Peerke Donders Park

Op 19 april wordt Goede Vrijdag gevierd in het Peerke Donders Park met een deelname aan de Kruisweg vanaf 15.00 uur. 

In dit bijna 2000 jaar oude christelijk ritueel wordt voorgegaan door Denis Hendrickx. Hij is abt van de Norbertijner abdij van Berne. Tijdens de Kruisweg wordt een relatie gelegd met de huidige tijd.

Goede Vrijdag is de vrijdag voor Pasen. Herdacht wordt dat Jezus aan het kruis stierf. Onder leiding van de in Tilburg bekende priester Denis Hendrickx wordt stilgestaan bij de laatste uren van Jezus. Dat gebeurt aan de hand van de 14 staties die zijn lijdensverhaal uitbeelden.

Deze staties zijn monumentale, levensgrote en zeer realistische beelden in het Peerke Donderspark. Ze dateren uit de jaren ’30 van de vorige eeuw en ze zijn destijds betaald door de Tilburgse parochies en kloosteroorden. De Kruisweg wordt overal ter wereld op hetzelfde tijdstip gebeden. De viering in de openlucht bij Peerke Donders is een jaarlijkse traditie die steeds veel deelnemers trekt. Vanwege de speciale relatie met Suriname is deze kruisweg al enkele jaren tweetalig en gaat er altijd een grote groep Surinamers mee.

Speciaal voor Goede Vrijdag is het Peerke Donders Paviljoen op 19 april tussen 14.00 uur en 16.00 uur open. Tijdens het paasweekeind is het Peerke Donders Paviljoen gesloten.

Fotobijschrift
De Kruisweg vertelt in 14 situaties het lijdensverhaal van Jezus. Op de foto de grote groep deelnemers. Het bijzondere monument van de Kruisweg is een van de onderdelen van het Peerke Donders Park. Foto: Esther Becx.

Geen Commentaar

Plaats een Reactie

X