19 januari: Lezing bevrijding Tilburg

19 januari: Lezing bevrijding Tilburg

Op 19 januari is er in het Peerke Donders Paviljoen een lezing over de bevrijding van Tilburg door deskundige Henk van der Linden.

Het verhaal van Henk van der Linden gaat slechts ten dele over de militaire aspecten, maar vooral over wat er in de stad gebeurde en wat de mensen overkwam. Deze inhoud sluit perfect aan bij de expositie ‘De Laatste Getuigen’ in het Peerke Donders Paviljoen. Aanvang 14.00 uur, toegang gratis.

Henk van der Linden publiceerde onlangs het boek ‘Brabant Bevrijd’. De in 1944 in Oisterwijk geboren bedrijfseconoom en onderwijskundige ging zich na zijn pensionering verdiepen in wat hij ‘de kleine geschiedenis’ in de periode van 1900 – 1955 noemt, dus zeg maar de geschiedenis van de gewone vrouw en man. Van zijn hand verschenen acht boeken over de Tweede Wereldoorlog.

De lezing op zondag 19 januari heeft hij speciaal geschreven voor de gelegenheid van ‘De Laatste Getuigen’ in het Peerke Donders Paviljoen geschreven. Hij is een beoefend verteller die de toehoorder gemakkelijk mee kan nemen in zijn verhaal. Tijdens zijn lezing vertoont hij historische foto’s over de bevrijding.

Henk van der Linden begint zijn verhaal in de jaren voor de oorlog en neemt de toehoorders mee op een lange mars vanaf de inval van de Duitsers, door de ellendige oorlogsjaren en D-Day om dan helemaal in te zoomen op de gebeurtenissen in Tilburg. Zelf zegt hij over zijn lezing: “Wat de Tilburgers bij de bevrijding is overkomen plaats bij de bevrijding is overkomen plaats ik in hoe het dagelijks leven en in de jaren ervoor uitzag voor de gemiddelde Tilburger en of dat na de bevrijding wezenlijk anders was”.

De tentoonstelling ‘De Laatste Getuigen’ in het Peerke Donders Paviljoen werd op 26 oktober vorig jaar door burgemeester Theo Weterings geopend. ‘De Laatste Getuigen’ is de bijdrage van Stichting Petrus Donders Tilburg aan de viering van 75 jaar bevrijding van Tilburg. De Duitsers werden immers op de geboortedag van Peerke Donders verdreven. Bezoekers van de lezing van Henk van der Linden kunnen de tentoonstelling ook bezoeken. Als onderdeel van de expositie kan de documentaire ‘De Laatste Getuigen’ worden bekeken. Ook is het gelijknamige boek over de bevrijding van Tilburg nog verkrijgbaar.

Foto bijschrift :

Meteen na de bevrijding werd in Tilburg een begin gemaakt met het opruimen van de oorlogsschade. Het spoorwegviaduct Bosscheweg-Ringbaan-Oost was door de Duitsers opgeblazen. In het midden achter de voormalige kazerne van de Marechaussee en daarnaast de Sacramentskerk. Zowat alle pannen zijn van het dal geblazen. Foto: Henk van der Linden.

Geen Commentaar

Plaats een Reactie

X