ADVIESPUNT CONTOUR DE TWERN

ADVIESPUNT CONTOUR DE TWERN

Het corona-virus houdt de gemoederen bezig. De oproep om sociaal contact te mijden treft vooral kwetsbare mensen (ouderen en personen met verminderde weerstand). Voor hen zijn er de afgelopen dagen hartverwarmende initiatieven ontstaan zoals het Adviespunt en de Boodschappendienst van ContourdeTwern.

De nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het corona-virus hebben hun gevolgen voor het openbare leven, op het werk, op de situatie thuis. Het leven staat op zijn kop. Bij ieder van ons. Niet meer even naar de buurvrouw op de koffie of naar de gezellige activiteit in het wijkcentrum of bibliotheek. Dat is een bittere pil, vooral voor ouderen en kwetsbare bewoners.

Tegelijkertijd zie je dat er in deze hectische tijd een omslag gaande is, mensen die vanuit alle hoeken van de samenleving deze ouderen en kwetsbare personen willen helpen: een hausse aan plannen, opzetjes, initiatieven en creativiteit. De energie en het enthousiasme spat ervan af. Studenten, buurtbewoners, mensen die thuis moeten blijven en fit zijn, iedereen wil zich inzetten om anderen te helpen. Met een bemoedigend telefoongesprek, boodschappen doen of het schrijven van een mooie kaart of brief. Waarmee ons kikkerlandje in tijden van nood toch wel een heel sociaal land blijkt te zijn.

De redactie van De Draad wil u graag informeren over deze hartverwarmende initiatieven. Deze keer willen we aandacht besteden aan het Adviespunt van ContourdeTwern.

Adviespunt ContourdeTwern
ContourdeTwern wil voorkomen dat ouderen en kwetsbare groepen geïsoleerd raken of tussen wal en schip vallen. Daarom is het Adviespunt van ContourdeTwern in het leven geroepen. Mensen, die door de oproep thuis moeten blijven, in de problemen komen en dat niet opgelost krijgen met hulp van buren of familie, kunnen dit Adviespunt bellen of mailen op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur. T (013) 549 86 46. E adviespunt@contourdetwern.nl. Het Adviespunt dient voor hulp en verwijzing voor inwoners, vrijwilligers, professionals en andere organisaties. Medewerkers staan mensen te woord, stellen hen waar nodig gerust en gaan op zoek naar oplossingen.

Present werken
Alle wijkcentra van ContourdeTwern zijn gesloten tot en met 6 april. Medewerkers bellen in deze uitzonderlijke situatie mensen die bij de organisatie bekend staan. Bijvoorbeeld bezoekers die naar de wekelijkse inloop komen of deelnemers van de Opstapbus. Dat is ook present werken. Met die contactmomenten kunnen mensen even hun zorgen kwijt of een praatje maken. En dat wordt enorm gewaardeerd. Als tijdens dit telefoongesprek blijkt dat iemand niet in staat is om boodschappen te doen, springt ContourdeTwern bij met de Boodschappendienst. Medewerkers kunnen contact leggen met de brengservice van de supermarkt, maar waar nodig regelt de Boodschappendienst een vrijwilliger om de boodschappen te brengen. Het moet hier wel om alledaagse boodschappen en medicijnen gaan. Om misbruik te voorkomen wordt wel de noodzaak van de boodschap nagevraagd en of de persoon goed gezond is. Tegelijkertijd zijn de vrijwilligers goed geïnstrueerd, werken met veilig betaalverkeer en kunnen zich legitimeren. Er zijn namelijk veel onverlaten die misbruik van de crisis, en met babbeltrucs geld of pasjes aftroggelen. Wees dus alert!

Maaltijdservice en Serve the City
De Maaltijdservice heeft op het moment een tekort aan vrijwilligers. Ook hier springen medewerkers van ContourdeTwern bij. Serve the City is enorm actief. Honderden studenten staan klaar om mensen aan boodschappen of maaltijden te helpen. Via de website www.contourdetwern.nl brengt de organisatie regelmatig updates uit. Directeur Gon Mevis: “We vragen mensen waar mogelijk een beroep te doen op het eigen netwerk en elkaar een beetje in de gaten te houden en te helpen. En loop je tegen vragen of problemen aan, bel dan het Adviespunt. Want niemand hoeft er alleen voor te staan.”

Deze Corona-crisis levert pijn en verdriet op, maar tegelijkertijd ook nieuwe perspectieven, solidariteit en vriendschap. Hou daarom stand, met een warm hart, het hoofd koel en schoongewassen handen!

Preventieve maatregelen
En wellicht ten overvloede, hier nog wat maatregelen om besmetting en eventuele verspreiding te voorkomen:

  • Blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid, keelpijn en/of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met de huisarts als de klachten verergeren.
  • vermijd grote gezelschappen. Ga niet met het openbaar vervoer.
  • Was de handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog (dus niet in je hand)
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Schud geen handen
  • Blijf op 1,5 meter afstand van elkaar
    meer informatie: https://www.rivm.nl/

 

 

 

 

Geen Commentaar

Plaats een Reactie

X