DE SCHONSTE WIJK

DE SCHONSTE WIJK

Afgelopen zomer is in de Textielbuurt de wijkrecyclefabriek Schônste Wijk geopend. Hier worden de mooiste creaties van (plastic zwerf) afval gemaakt door recycle-kunstenaars, vrijwilligers en wijkbewoners.

 

 

DE SCHÔNSTE WIJK: DUMP JE CREATIVITEIT NAAST HET AFVAL 

Het dumpen van afval op straat staat in de top vijf van irritatiepunten in de wijk Hasselt – Goirke – Bouwmeesterbuurt, zo bleek uit een onlangs gehouden wijkenquête. Veel wijkbewoners storen zich aan het zwerfafval. Ze klagen over de rommel in de buurt maar ook over de BAT. Die moet vaker lang komen voor het zwerfafval of de klikos vaker komen legen. Projectleider Saskia Dellevoet van de Schônste Wijk roept wijkbewoners juist op om dit geklaag om te zetten naar iets positiefs. “Je kunt maauwe, maar ook baauwe. Door je zwerfafval bij ons in te leveren, gaan wij samen met buurtbewoners iets van waarde creëren voor de hele wijk. 

 

Kunstzinnige broeiplaats 

De wijkrecyclefabriek is gevestigd in een voormalige diervoederfabriek aan de Van Bylandtstraat in de wijk Hasselt. “Het was al jaren mijn droom om een kunstzinnige broeiplaats voor de wijk te starten,” vertelt Saskia. Toen deze fabriek vrijkwam, heb ik bij de gemeente een plan ingediend voor een ruimte waar je niet alleen je afval maar ook je creatieve ideeën kunt dumpen. Het is immers ook in hun belang om bewoners te activeren en de wijk schoon en veilig te houden. Gelukkig kreeg ik daarbij veel steun van wijkbewoners. Saskia’s droom werd uiteindelijk werkelijkheid. “Ik kreeg medewerking van de gemeente, Tiwos, WonenBreburg, ContourdeTwern en een startsubsidie vanuit de Subsidie Buurtcultuur van ART-FACT, het servicepunt voor amateurkunst. Hiervan kunnen we de huur, materiaalkosten en de kunstenaars betalen.  

 Mensen kunnen bij de Schônste Wijk hun overtollig plastic kwijt, zoals petflessen, champignonbakjes, schoonmaakflacons, plasticfolie, magnetronbakjes en plastic speelgoed. Die plastic afvalberg wordt via een uitgebreid bewerkingsproces omgetoverd tot een kunstwerk. Het verzamelde plastic gaat allereerst door een heuse granulator, een soort shredder. Die maalt het plastic tot glinsterende korrels. Vervolgens gaan de korrels in een brandbestendig RVS-bakje en worden ze in een oven omgesmolten tot harde, kleurrijke schrijven.   

 Saskia wil gaan samenwerken met Jessica den Hartog. Deze gerenommeerde kunstenares is gespecialiseerd in kunst van gerecycled plastic en onder meer bekend van de Dutch Design Week.  

 

Opgeruimd plein, opgeruimd hoofd 

De wijkrecyclefabriek werd geopend tijdens de Week van de Schônste Wijk van 16 tot en met 20 september. In die week viel ook de World Clean Up Day. Vrijwilliger Petra: “Met een schoonmaakteam hebben we het hele Textielplein schoongemaakt. Dat doen we wel vaker. Het is soms dweilen met de kraan open: een dag later ligt het plein weer vol. Maar je doet het omdat je het zelf prettig vindt. Een opgeruimd plein is een opgeruimd hoofd.” Saskia: “En je steunt elkaar. Na afloop van zo’n opruimdag hebben we vaak nog een buurtborrel of barbecue.” Tijdens de week van de Schônste Wijk werd op het plein van het Stenen Kamer Park (in de Hasselt) de film Cookie vertoond en maakte kunstenaar Erik Veldmeijer een leuke graffiti op de muur van het atelier: een vis in een plastic zak. Met een pruillip toont de vis zijn afkeer over de plasticberg in de zee. Saskia: “Ook heeft kunstenaar Joep van Gastel een prachtige muurschildering gemaakt op een verwaarloosde muur. Je ziet dat het werkt. Bij die schildering wordt geen afval meer gegooid!” 

 

Klein beginnen 

Wat doen de dames zelf aan het milieu? Saskia: “Ik ben de dochter van een groenteman en heb duurzaamheid van huis uit meegekregen. In de supermarkt koop ik losse appels of aardappelen in plaats van in een plastic zak. Het zou eigenlijk normaal moeten zijn dat je in de supermarkt los fruit en groente kunt kopen. Veel supermarkten zijn al op de goede weg. En ik maak zelf de pastasaus. Scheelt weer een fles of pak.” Petra: “Je moet klein beginnen, in de wijk. Ik zal nooit iets op straat gooien. Daar gruwel ik van. Ik ben wel onder de indruk dat veel jeugd zo milieubewust is. Een meisje dat helemaal uit haar dak ging tijdens de opruimactie bijvoorbeeld. Dat vind ik ontroerend. Of zoals die jonge Nederlandse student luchtvaart- en ruimtetechniek die de Ocean Cleanup ontwierp.  

 

Lever al uw overtollige plastic voor het community-kunstwerk in bij de wijkrecyclefabriek Schônste Wijk, Van Bylandtstraat 25.  

FOTO-BIJSCHRIFT
Saskia en Petra gooien al het plastic door de granulator.

 

Geen Commentaar

Plaats een Reactie

X