Lezingen in het Peerke Donders Paviljoen

Lezingen in het Peerke Donders Paviljoen

Op zondag 29 september, 6 oktober en 20 oktober zijn er lezingen in het paviljoen in het kader van 175 jaar Fraters van Tilburg. Expositie Missie van Barmharigheid, 175 jaar Fraters van Tilburg:

In 1998 begonnen de fraters van Tilburg iets nieuws in Nederland: De Beweging van Barmhartigheid. Hierin brachten ze mensen samen die bondgenoten wilden zijn in barmhartigheid. Ruim twintig jaar later vertelt Johan Willemse, de nieuwe voorzitter van de Beweging van Barmhartigheid, over dit onderwerp, in heden en toekomst. Op zondag 29 september zal om 15.00 uur Johan Willemse een lezing geven over het Peerke Donders Paviljoen over het spirituele erfgoed van de fraters van Tilburg. De lezing is gratis te bezoeken.

Johan Willemse is voorzitter van de Beweging van Barmhartigheid. Als twintiger was hij al overtuigd activist én realist. Hij werkte in de dak- en thuislozenopvang in Tilburg, was directeur in de sociale psychiatrie en werkt sinds 1998 als zelfstandig coach/trainer en interim-manager.

Deze lezing is de eerste in een serie van drie lezingen bij de expositie Missie van Barmhartigheid, bij het 175-jarig jubileum van de fraters van Tilburg in het Peerke Donders Paviljoen. De expositie duurt tot en met zondag 20 oktober. Het paviljoen is open op woensdag en zondag tussen 13.00 en 17.00 uur en voor groepen op andere dagen op afspraak.

Op zondag 6 oktober zal Michiel van Kempen een lezing geven over de fraters in Suriname en het culturele leven, in het kader van geschreven erfgoed, ook om 15.00 uur in het paviljoen. De lezing is gratis. Michiel van Kempen is bijzonder hoogleraar in de Nederlands – Caraïbische letteren aan de Universiteit van Amsterdam.

Op zondag 20 oktober geeft kunsthistoricus Joost van Hest een lezing over de 175  jaar oude collectie van de Fraters, het culturele erfgoed van de Fraters in Tilburg. Ook deze lezing start om 15.00 uur en is eveneens gratis te bezoeken. Wat zijn betekenisvolle schilderijen en objecten? Wat zeggen ze over de identiteit en missie van de fraters? Wat moet er met deze collectie gebeuren? Als erfgoedconsulent is Joost van Hest gespecialiseerd in kerkelijk erfgoed en adviseert hij veel Nederlandse kloosters. In 2016 maakte hij, in samenwerking met Museum Catharijneconvent in Utrecht, een inventarisatie van het cultuurgoed van de fraters van Tilburg.

Geen Commentaar

Plaats een Reactie

X