Zondag 10 november: Concert 75 jaar Vrijheid

Zondag 10 november: Concert 75 jaar Vrijheid

Op zondagmiddag 10 november wordt in de concertzaal Tilburg het concert ’75 jaar vrijheid’ gegeven om 14.30 uur.

Dit concert zal veel ouderen aanspreken. Het is een concert rondom oorlog en bevrijding. Er wordt een gevarieerd spectrum aan muziek geboden met  zowel associaties met het donkere karakter van de oorlog als met de bijzondere uitgelaten sfeer van de bevrijding. Uitgevoerd door het 80-koppige van Sophia’s Vereeniging, de Nieuwe Veste Bigband, Sister Swing (geinspireerd door artiesten als The Andrew Sisters en Vera Lynn), de sopraan Judith Weusten en het Souvenir Jeugdkoor. Dit alles in een historische omlijsting door Jack Didden en ondersteund door fascinerende filmbeelden.

Diverse muziekstijlen
De diversiteit van de deelnemers, maar het ook het verschillende karakter van enerzijds muziek die betrekking heeft op de oorlog en anderzijds de muziek die juist de blijdschap van de bevrijding vertolkt, gaat zorgen voor een middag met grote contrasten en veel afwisseling. Zo is uit The Planets van Gustav Holst de mars The Bringer of the War te beluisteren en wordt als ode aan de Schotse bevrijders een deel uit de Hymn of the Highlands uitgevoerd. In samenwerking met het jeugdkoor en sopraan zijn enkele delen uit de vierde symfonie van de bekende Nederlandse componist Johan van de Meij te beluisteren.

De oorlog wordt daarnaast ook uitgebeeld door de filmmuziek uit Band of Brothers. Vrolijke klanken zijn te beluisteren in o.m. In the Mood, Sing,Sing,Sing en Boogiewoogie.  Ook de Sister Swing dragen hierbij aan met o.m. Bei mir bist du schon en Als op het Leidseplein. Aldus een greep uit een veelheid van vaak vrij korte nummers die op deze middag te beluisteren zijn.

Filmbeelden
Jack Didden, gespecialiseerd in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, zal ter verdere afwisseling enkele bijzondere verhalen vertellen. Veel nummers worden ondersteund door mooie, bij de muziek passende filmbeelden. Kortom, een zeer gevarieerd programma waarbij nagenoeg iedere smaak aan bod komt. Het concert wordt mede mogelijk gemaakt door steun van het VSB-fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie. Kaarten zijn verkrijgbaar via Theaters Tilburg a €15,-. Reserveren is ook mogelijk via reserveringen@sophiasvereeniging.nl 

Geen Commentaar

Plaats een Reactie

X