5 sept – eind okt: ‘Bij ons NS’

5 sept – eind okt: ‘Bij ons NS’

Bekijk tot eind okt in de LocHal een kunstinstallatie die de geschiedenis van de NS-hoofdwerkplaats blootlegt.

Middels dertien portretten van oud-medewerkers worden de verloren verhalen van de grootste werkplaats blootgelegd: De NS-hoofdwerkplaats was een plek waar meer dan duizend mensen dagelijks werkten. Dit maakte het tot een dorp op zich. Met een eigen ziekenboeg, brandweer en sociale activiteiten. Bijna 150 jaar lang was dit de grootste werkplaats van de NS in Nederland. Enkel bereikbaar voor de werknemers.

Sinds 2011 is het terrein opengesteld en getransformeerd tot het bruisende binnenstadgebied Spoorzone. Geen toeval, dat juist op deze plek middels een kunstinstallatie in de Bibliotheek LocHal wordt verteld hoe het er vroeger aan toe ging. Multidisciplinair kunstenaar Bob Driessen van Expolab en filmmaker Sophie Tooten maakten dertien portretten van oud-medewerkers. Van oud-directeur tot de eerste vrouw op de werkvloer, van huisdokter tot huisfotograaf. Dit geeft een unieke inkijk in het reilen en zeilen binnen de werkplaats en een uniek stukje geschiedenis van Tilburg.

Op speelse wijze kun je de verhalen terugkijken. De kunstinstallatie bevat fysieke archief-foto’s die op een tafel gelegd worden. De foto’s activeren de videoportretten van oud-medewerkers. Een toffe installatie voor jong en oud.

De installatie is iedere dag gratis in het TijdLab van de LocHal te bekijken, van 08.00 uur tot 22.00 uur.
Let op: De opening op zaterdag 5 september van 11.00 uur tot 14.00 uur is alleen voor genodigden, ivm corona-beperkingen. Daarna is de installatie tot eind oktober vrij te bezoeken.

 

 

Geen Commentaar

Plaats een Reactie

X