Boekpresentaties Jos Creusen

Boekpresentaties Jos Creusen

In augustus en september presenteert de Brabantse schrijver Jos Creusen zijn boek Dikke. Pret. Bonanza op diverse locaties met optredens van lokale artiesten.

Jos Creusen (63) presenteert zijn boek op zondag 30 augustus in Hotel Boschoord te Oisterwijk om 14.30, op zondag 6 september in Cafe de Brouwer in Moergestel om 14.30 uur en op vrijdag 25 september in Stadstheater De Boemel te Tilburg om 20.30 uur. Met optredens van lokale artiesten. In Oisterwijk is dat Kathleen Willems ( Het Elvis-meisje), in Moergestel zijn dat Dirk Reijrink en Stephan van der Aa ( Taxi naar Poppel ) en in Moergestel en Oisterwijk zijn dat Rob Rieter en Carel Burghout ( LOYF: Light on Your Feet).

De entree is gratis. De locaties zijn social distance proof. Vol = op. Een vrije gift wordt gewaardeerd. Jos Creusen signeert ter plekke zijn boek Dikke.Pret.Bonanza. U heeft de gelegenheid het gesigneerde exemplaar te scoren tegen de winkelprijs van €27,95.

Het boek gaat over het puberleven van Creusen. Met de gevleugelde uitdrukking Dikke.Pret.Bonanza deelde hij en zijn jeugdvrienden niet alleen euforische plekken, maar ook treurniswekkende dalen. Het boek speelt zich af in Oisterwijk, Moergestel en Tilburg, vandaar dat ook de boekpresentaties in Tilburg zijn.
Met ‘hilarische dorpstaferelen’, aldus Tom Tacken (Brabants Dagblad). ‘Treffend qua inhoud, treffend qua stijl’ volgens Jace van de Ven (Brabant Cultureel). Of zoals Creusen het zelf omschrijft: ‘Een autobiografische Brabo-roman van een reserve-Belg, afgevuld met mul klapzand.

Want geboren en getogen in het Kempische boeren- en schoonlappersdorp Gessel, woont hij al weer jaren in sjiek Oisterwijk. Op de Konijnenberg, waar ooit kroostrijke arbeidersgezinnen hokten. Vandaar dus.

Zijn boek verhaalt over zijn zijn prille jeugd in volkswijk ’t Jap in Moergestel, de lagere jongensschool Sint-Jozef, zijn kerkbezoeken aan de St.Jan’s Onthoofding, zijn wedervaren bij de Rakkers, Windlopers en Audacia, zijn vrijwilligerswerk bij het Trefcentrum. Markante dorpsfiguren, -kroegen en -winkels komen voorbij, alsook kermis, carnaval, dorpspolitiek en folklore.

De boekpresentaties worden niet voor niets afgewisseld met live muziek. Want behalve mul Brabants klapzand, is het Dikke.Pret.Bonanza een boek waar letterlijk muziek in zit. Dat maakt het tot een verhaal vol lees-, luister- en kijkverdrijf. Want naast auteur is Jos Creusen al 40 jaar drijvende kracht achter de series GUO-concerten Groeten uit Oisterwijk.

Over de muzikanten

Elvis-meisje Kathleen Willems put inspiratie uit Americana (Elvis, Johnny Cash, Simon & Garfunkel, Waylon, Douwe Bob en Danny Vera).
Dirk Reijrink en Stephan van der Aa brengen kleinkunst tot akoestische bluesrock in hun Taxi naar Poppel. Ze genoten wereldfaam in tout Moergestel met een troosthit Het Corona Café.
Rob Rieter doet zijn ding met Soundscapes en brengt Engelstalig repertoire met vocalist/gitarist Carel Burghout. Burghout maakt Nederlandse herhalingen van Engelstalige covers op digitaal accordeon, gitaar en vocalen. In Oisterwijks hotel, Moergestels dorpscafé en Tilburgs Volkstheater vinden auteur en muzikanten elkaar in hun opvatting dat cultuur laagdrempelig, voor iedereen toegankelijk, benaderbaar en dus volks ‘voor ons soort mensen’ moet zijn.

Over Jos Creusen
Jos Creusen (Gassel, 1956) studeerde letteren aan de KUT en was docent, journalist, expert (wetenschappelijk docent, onderzoeker, methode-ontwikkelaars, publicist, adviseur) in taal, onderwijs en migratie aan de KUL. Daarnaast organiseert hij concerten voor wie nog luisteren wil, waarbij artiesten en bezoekers op elkaar schoot kruipen. Jos zijn opa was Belgisch. Die vluchtte tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Nederland en vestigde zich in Oisterwijk, waar hij als leerlooier werkte. Later verhuisde hij naar Moergestel en stichtte een gezin in volkswijk ’t Jap en werkte hij bij een schoenenfabriek. Hij stond bekend als Sjefke d’n Bels, maar heette Victor Jozef van Herck. Hij bleef analfabeet.

Zijn kleinzoon daarentegen was behept met een talenknobbel en een creatief, associatief denkvermogen. Dat bepaalde dan ook zijn keuze in studies en werk in onderwijs, journalistiek en taalwetenschappen in Nederland en België. Hij leerde met twee woorden spreken en met mes en vork eten. Jos werd journalist bij het Brabants Dagblad, taalkundig onderwijsconsulent in de sloppenwijken van Brussel en taalwetenschappelijk onderzoeker aan de Universiteit van Leuven. Dat vormde stuk voor stuk een inspiratiebron voor smeuïge verhalen. Toch bleef hij een zwak houden voor ‘ons soort mensen’, die hem maar een ‘vreemde eend in de bijt vonden’. Brabant was immers het epicentrum van het universum, Gods vrooms-katholieke, driehoekig oog zag alles, wie voor een dubbeltje geworden en nimmer een kwartje werd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen Commentaar

Plaats een Reactie

X