Clientondersteuner voor alle Tilburgers

Clientondersteuner voor alle Tilburgers

Caroline van Iersel (63) neemt deel aan het Meedenkerscoördinatiepunt om Meedenker te worden. Hier leert zij mensen te begeleiden die hulp van de gemeente nodig hebben.

Tekst en fotografie: Aldert van de Burg

Ze heeft ‘van nature iets met ouderen’. Caroline van Iersel  werd tien jaar geleden al lid van KBO en werkt er als vrijwillig oudenadviseur. Momenteel volgt zij een training tot ‘onafhankelijk cliëntondersteuner’ en neemt ze deel aan het Meedenkerscoördinatiepunt.

Van Iersel stopte jaren geleden al met haar werk bij de Dienst Landelijk Gebied ‘na de zoveelste reorganisatie’. Ze kon geen passende baan meer vinden en besloot zich te richten op vrijwilligerswerk. “Ik vind het belangrijk om iets voor de maatschappij te betekenen”, zegt ze. “En bij KBO worden niet alleen activiteiten georganiseerd, maar kun je ook allerlei trainingen volgen, zoals belastingformulierinvuller en vrijwillig ouderenadviseur.” Dat laatste doet zij nu ruim negen jaar. In die tijd las Van Iersel zich in op informatieve sites over het sociaal domein, voornamelijk over ouderen. Nu volgt ze een training bij het Meedenkerscoördinatiepunt, een gezamenlijk project van Zorgbelang-Brabant, Stichting MEE en ContourdeTwern. De gemeente Tilburg ondersteunt deze training tot ‘onafhankelijke cliëntondersteuner’, met als doel de burgers te helpen bij het regelen van ondersteuning als ze niet weten waar ze met hun hulpvraag heen moeten. “Mensen zijn niet altijd op de hoogte van gemeentelijke regelingen. Soms kan een ‘meedenker’ een probleem al oplossen tijdens een gesprek met een bewoner aan de keukentafel. Een andere keer biedt een ondersteuner aan mee te gaan naar een gesprek met de gemeente. We willen geen dingen van de mensen overnemen, maar uitleggen wat ze zelf kunnen doen.”

Bezwaar

Ook bezwaar aantekenen hoort daarbij. Hierbij staan twee juridisch adviseurs Van Iersel bij en dit wordt door KBO georganiseerd. Zij helpen mensen bezwaar en beroep aan te tekenen tegen beslissingen van de gemeente die in het nadeel van de aanvrager uitpakken, bijvoorbeeld als ze worden gekort op huishoudelijke hulp, een heel actueel onderwerp in Tilburg. “Mensen staan op hun achterste poten nu de gemeente hierop zoveel bezuinigt”, zegt ze. Daarnaast levert KBO via zijn afdelingen en via de belastinginvullers klanten aan voor advies en geeft de ouderenbond bekendheid aan de meedenkers, van wie de meeste uit de bond komen.

Van Iersel denkt dat er in de nabije toekomst steeds meer verzoeken om hulp van ouderen zullen komen. “Er zijn in vijf tot tien jaar tijd 820 verzorgingshuizen gesloten in Nederland, dus de hulp aan huis neemt flink toe. De regering wil dat we zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Dat vergt in sommige gevallen aanpassingen in de huisvesting van ouderen. Ook op dat gebied zal de vraag om onze hulp stijgen, verwacht ik.”

KADER:

Stadsnieuws besteedt regelmatig aandacht aan de initiatieven van de KBO. Iedere 50-plusser kan bij deze ouderenbond terecht voor zeer uiteenlopende activiteiten. De organisatie komt daarnaast op voor senioren en behartigt hun belangen. Word ook lid. Meer info: www.kbo-kringtilburg.nl, info@kbo-kringtilburg.nl of 06-46244027. Meer info over de cursus Meedenken: 013-5839909.

 

 

Geen Commentaar

Plaats een Reactie

X