2 tot 23 juli: Buurt als Museum in Tilburg-West

2 tot 23 juli: Buurt als Museum in Tilburg-West

Van 2 tot 23 juli wordt de wijk Het Zand in Tilburg-West omgetoverd tot een echt buurtmuseum.

Fotografie: Maria van de Heyden

Achter de ramen van buurtbewoners en bij broedplaats WIJ West staan schilderijen tentoongesteld. Deze zijn gemaakt door basisschoolleerlingen en senioren uit de wijk in het kader van het buurtcultuurproject ‘De Buurt als Museum’. Met dit project ontwikkelen kinderen en ouders hun creatief talent, wordt de buurt opgefleurd en ontstaan er nieuwe ontmoetingen tussen buurtbewoners, jong en oud.

Op vrijdag 2 juli werd het buurtmuseum geopend door de de basisschoolleerlingen en de oudere buurtbewoners. Onder luid applaus knipten ze op de rode loper het lint door. Het was een feestelijke hoogtepunt waar ze de afgelopen weken hard naartoe hebben gewerkt. Het resultaat: 23 schilderijen staan te pronken achter de ramen tot 23 juli. Bezoekers kunnen aan de hand van een routekaartje een wandeling door de wijk maken en genieten van de kunst. Het kaartje is te downloaden op www.debuurtalsmuseum.nl/tilburg-west.

Hoe is Buurt als Museum ontstaan? Beeldend kunstenaar Inge Koenen kwam op het idee dat kinderen buurtbewoners kunnen ontmoeten middels kunstbeoefening. Samen met basisschoolleerlingen ging ze langs de deuren van buurtbewoners om bijzondere voorwerpen en de daarbij behorende verhalen op te halen. Geïnspireerd op dat voorwerp en verhaal maakten de leerlingen schilderijen die nu te zien zijn in het buurtmuseum.

Naast de kinderen, zijn ook de senioren uit de wijk creatief aan de slag gegaan. Stichting Stoute Schoenen organiseerde workshops waarbij senioren een schilderij maakten van hun geliefde voorwerp. Deze worden in juli geëxposeerd bij WIJ West.

Het buurtmuseum krijgt een vervolg. In het najaar kunnen kinderen in het kinderkunstatelier ‘Maak het mee in West’ hun creativiteit ontdekken middels workshops van professionele kunstenaars van het Kunstlab.

Buurt als Museum wil ouderen en kinderen hun creatieve en artistieke talent laten ontdekken en ontwikkelen. Hierdoor wordt hun identiteit en weerbaarheid vergroot. Het project vergroot de buurtbetrokkenheid en zorgt voor ontmoetingen tussen bewoners van alle leeftijden en achtergronden. Kunst en cultuur verbindt en zorgt voor meer betrokkenheid bij de buurt en elkaar.

Buurt als Museum is een samenwerkingsverband van Art-fact, CiST, de basisscholen in Tilburg-West, beeldend kunstenaar Inge Koenen, cultuurcoach Miriam Alders, Stichting Stoute Schoenen, Stichting Move, Kunstlab, ContourdeTwern, Tiwos en broedplaats WIJwest.

 

 

 

 

Geen Commentaar

Plaats een Reactie

X