PENVRIENDEN: EEN STUKJE AANDACHT IN EEN ENVELOP

PENVRIENDEN: EEN STUKJE AANDACHT IN EEN ENVELOP

Penvrienden oubollig? Integendeel. Sinds corona-tijd maakt het ouderwetse penvriendschap een opmars.

Misschien heb je vroeger een penvriend gehad? Die je leerde kennen op vakantie. Via een oproepje in de krant. Of gewoon in de trein. Heb je die ervaring niet? Dan mis je heel wat. Het is heel bijzonder om je ziel en zaligheid op papier te delen met je vriend. En hoe leuk is het om een handgeschreven brief op je deurmat te vinden?

Penvriendschap in de vergetelheid?

Door de opkomst van de communicatie op het internet (mail en social media) is het penvriendschap echter de laatste decennia in de vergetelheid geraakt. Wie neemt nog de moeite om een brief te schrijven en die in een envelop te stoppen, als je alles op het wereldwijde web kwijt kunt. Helaas verdween hierbij ook de nostalgie van de briefpost. In een brief heb je nog echt contact, dat voelt als dichtbij, warm en gemeend. Een contact dat nog steeds boven de snelheid van de technologie gaat. Dat beaamt ook de Tilburgse Ans Schijvens (76) in de eerste editie van De Draad. De correspondentie met haar penvriendinnen helpt haar de dag door. Het voelt alsof ze bij haar in de huiskamer zitten, ook al wonen ze ver weg. Lees haar verhaal in De Draad.

De opmars van penvriendschap

Toch lijkt het ouderwetse penvriendschap sinds de coronacrisis weer een vlucht te nemen. Iedereen moest binnen blijven en had geen fysiek contact met vrienden en familie. En het contact via social media voelde als zakelijk en afstandelijk. Daarom richtte Marie Vermeiren de website Pandemia Pen Pals op, waar penvrienden elkaar konden vinden om hun dromen en zorgen met elkaar te delen in deze vreemde en angstige tijden. De coronacrisis is gelukkig voorbij, maar de opmars van penvriendschappen niet. Op het internet duiken tal van websites, fora en socialmedia-accounts op waar je penvriendschappen kunt sluiten. Zoals meerleuks.nl. Hier kunnen mensen die een penvriend zoeken een oproepje doen. Het zijn vooral vrouwen die reageren. De leeftijd varieert enorm. Op de site staan oproepjes van mensen tussen de 13 en 65 jaar. Eigenaar van de website Anita Mulder: “Veel mensen missen persoonlijke aandacht in het dagelijks leven. Die vinden ze terug in het schrijven en ontvangen van brief. Een brief is een stukje aandacht in een envelop.”

Elke penvriend zijn eigen website
Creatieve brievenschrijvers kunnen terecht op de website Snailmail (snail-mail.nl). De Engelse vertaling voor slakkenpost. Snailmail is meer dan alleen schrijven. Je kunt je brief opleuken met stickers, stempels, knutselwerkjes en er een compleet kunstwerk van maken. Hoe leuk is dat? Wil je graag met mensen in het buitenland schrijven? Dan kun je terecht op PenPal-Gate en Apersphere. Hierbij staat Nederland op de vijfde plek van de meest actieve landen. In totaal zijn er 7500 landgenoten actief. Mensen die zich bij de sites aanmelden hebben twee redenen: ze willen een taal leren en contact zoeken met buitenlanders of ze willen internationale vriendschappen opbouwen. Zijn het op het internet vooral tienermeisjes en volwassen vrouwen die met elkaar schrijven, op de website Eefies kunnen jonge mensen schrijven met ouderen die zich eenzaam voelen. Initiatiefnemer Eef de Nooijer: “De website begon klein en lokaal, maar breidde zich al snel uit over Nederland. Ouderen zijn erg blij met de post die ze ontvangen. Ze kennen geen social media. Voor hen is een brief de standaard communicatievorm.”

Een blik op de websites
Grasduinend door de websites ontdek je het belang van penvriendschap. Zo zit er op Meerleuks een vrouw die door arbeidsongeschiktheid thuis zit. Met een gezellige penvriendschap wil ze haar verveling bestrijden. Of een vrouw die dol is op diamond painting en een penvriend zoekt met dezelfde hobby. Op Snailmail plaatst een vrouw die het leuk vindt om te knutselen én te schrijven een oproepje voor een penvriendin. Ze wil de ontvanger verrassen met een mooie creatieve brief en haar een goed gevoel geven dat iemand speciaal de moeite doet deze brief voor haar te maken. Een ander meisje voelt zich eenzaam door haar angststoornis. Ze voelt zich vaak ‘anders’ en zoekt penvrienden die hetzelfde ervaren. Het is fijn om antwoord te krijgen van lotgenoten. Een brief voelt voor haar als een dagboek dat terugschrijft.

Iedereen zou minstens één penvriend moeten hebben.

Welke reden je ook hebt om een penvriend te vinden, het is altijd een goed idee om een oproepje op de website te plaatsen voor een penvriend. Waarmee je op regelmatige basis vriendschappelijk van gedachten kunt wisselen over dagelijkse zaken of diepe zielenroerselen. Eigenlijk zou iedereen minstens één penvriend moeten hebben. Kijk op o.a. : meerleuks.nl, snail-mail.nl, Pen-Pal-Gate en Eefies.

Geen Commentaar

Sorry, het reactieformulier is gesloten op dit moment.