Stadsboerderij NoordbuiTen

Stadsboerderij NoordbuiTen

Net buiten de stadsrand van Tilburg Noord komt de eerste stadsboerderij van Tilburg: NoordbuiTen. Dit burgerinitiatief heeft de ambitie om bewoners met een groen en sociaal hart samen te brengen.

Door samen voedsel te verbouwen en te werken aan landschapsherstel en -onderhoud, proberen de initiatiefnemers een nieuwe, veilige en groene oase voor heel Tilburg Noord te maken.

SAMEN BOUWEN AAN EEN GEZOND EN GROEN TILBURG NOORD

Tekst en fotografie: Hans Peters

De stadsboerderij komt tussen in de stadsrand te liggen, aan de Moerstraat 23, net voorbij het Peerke Donders Park. Sabine van Baal en Herman Brand stonden aan de wieg van NoordbuiTen. Herman: “De boerderij was vervallen en werd als bedrijfsopslag gebruikt voor o.a. Groenrijk.  De bouwval was een doorn in het oog voor de buurt. Aan de voorkant hebben we al een klein tuintje aangelegd. Je ziet dat buurtbewoners daar blij mee zijn.” Sabine: “Maar ook de gemeente is blij met ons. Veel steden hebben al een stadsboerderij. Tilburg kon eigenlijk niet achterblijven.” Herman: “De gemeente is eigenaar van de grond. We huren het perceel voor vijf jaar. Bij bewezen resultaat hebben we het vertrouwen dat dit initiatief doorontwikkeld zal worden. De gemeente heeft vergroening, veiligheid en solidariteit hoog op de agenda staan. Ons experiment sluit hier naadloos op aan.” Sabine: “Met de huidige klimaatdiscussie en energietransitie zijn dit soort projecten hard nodig. Dat zit zowel tussen de oren bij het college als bij de politieke partijen.”

Het zaadje is gelegd

Maar zover is het nog niet. Eerst moeten bergen werk verzet worden. De stallen moeten worden gesloopt en de grond moet worden gesaneerd en de asbestresten moeten uit de mestkelders. Herman: “We willen uitgroeien tot een levendige stadsboerderij met duurzame werkprojecten. Denk hierbij aan tuinieren, gezond koken, sport en beweging. Maar ook aan educatieve programma’s over natuur, gezondheid en welzijn. Zoals voedselvoorziening, wijkvergroening, biodiversiteit, landschapsherstel en natuuronderhoud. ” Hij stelt zich een dag voor op de boerderij. “Bewoners komen eerst bij elkaar voor een kopje koffie en gaan aan de slag met boerderijklusjes als de schuur verven of een hek timmeren. Of ze werken in de moestuin waar biologische groente wordt gekweekt. Die groente verwerken we in een gezonde maaltijd die we vervolgens gezamenlijk opeten.  Ondertussen spelen de (klein)kinderen in de natuur of werken in hun kruidentuintje.” Sabine: “NoordbuiTen moet een ontmoetingsplek worden waar alle generaties samenkomen.”

Voor, door en van bewoners
Bij NoordbuiTen komt ook veel aandacht voor beweging. Herman: “Vele onderzoeken wijzen uit dat bewegen in de natuur helend is voor de gezondheid, zowel fysiek als mentaal. We willen dan ook gezondheidswinst halen door beweging bij bezoekers te bevorderen.” Sabine: “Maar het allerbelangrijkste is dat de ideeën van de bezoekers zelf komen. NoordbuiTen is voor, door en van bewoners.” Herman: “We vragen bezoekers hun wensen en dromen in te dienen, samen kijken we hoe of die uitvoerbaar zijn en hoe mensen daar zelf een bijdrage aan kunnen leveren.” Sabine: “Ontmoeting, gemeenschappelijke tuintjes, gezonde voeding en samen koken komen steeds terug als wens. Maar veel mensen in deze wijk leven onder de armoedegrens. Gezonde voeding is dan niet direct iets wat leeft. Maar we kunnen bijvoorbeeld wel hun achtertuin vergroenen, of hen interesseren om bij de stadsboerderij zelf goedkoop voedsel te verbouwen of te bereiden.”

Brug tussen stadsrand en buitengebied
Herman: “Ook eenzaamheid komt te veel voor in de wijk. Op de stadsboerderij kunnen bewoners elkaar in een groene en gezonde omgeving ontmoeten en zo de eenzaamheid een beetje tegengaan. Zo werken bezoekers aan hun eigen omgevings- en voedselbewustzijn. De boerderij is letterlijk de toegangspoort tot het landschapspark Pauwels. Hierdoor wordt een brug geslagen tussen de stadsrand en het landschapspark en wordt natuur voor iedereen toegankelijk gemaakt.” Sabine: “En bouwen de stadsboerderij en de bewoners samen aan een groen, veilig en gezond TilburgNoord.”

Ben jij bewoner van Tilburg Noord, heb je wensen of ideeën voor de stadsboerderij NoordbuiTen en wil je meegenomen worden in de toekomstplannen? Neem dan contact op met info@noordgroeit.nl of met hetlandvannoord.nl

NoordbuiTen
NoordbuiTen is een initiatief van Stichting NoordgroeiT en Vereniging ‘T Land van Noord. De sociaal ondernemers van de vereniging hebben een gezonde, groene omgeving hoog in het vaandel staan. De stichting ziet graag dat bewoners meedenken en meedoen om Tilburg Noord zo mooi, veilig en toekomstbestendig mogelijk te maken. Sabine van Baal is oprichter van ‘T Land van Noord. Herman Brand is een van de initiatiefnemers van de stichting NoordgroeiT. 

 

 

Geen Commentaar

Sorry, het reactieformulier is gesloten op dit moment.