22 april: De Buurt als Museum

22 april: De Buurt als Museum

Op 22 april tot juli 2021 is het buurtcultuur- en kunsteducatieproject ‘De buurt als museum’ in Tilburg-West.

Kinderkunst tovert de buurt om tot museum en zorgt voor ontmoetingen tussen bewoners – Beeldend kunstenares Inge Koenen gaat met kinderen van basisscholen uit Tilburg-West aan de slag om de verhalen van buurtbewoners te vertalen naar kunstwerken die samen een expositie opleveren die de buurt omtoveren tot een museum.  Met dit project ontwikkelen kinderen hun creatief talent, wordt de buurt opgefleurd en ontstaan er nieuw ontmoetingen tussen buurtbewoners, jong en oud.

De kinderen raken geïnspireerd door de verhalen en maken er een schilderij van. Die exposeren buurtbewoners drie weken lang in hun raam, zodat er een expositie en een buurtmuseum ontstaat. Begin juli is de feestelijke opening. De schilderijen zijn tot eind juli te zien.

Ook ouderen kunnen creatief aan de slag. Stichting Stoute Schoenen organiseert in juni een workshopcarrousel waarin senioren ouderen hun talenten kunnen ontwikkelen in verschillende creatieve disciplines. Ook deze kunstwerken worden geëxposeerd in broedplaats WijWest en zijn onderdeel van het buurtmuseum.

Het buurtmuseum krijgt een vervolg. In het najaar kunnen kinderen in het kinderkunstatelier ‘Maak het mee in West’ hun eigen creativiteit ontdekken middels workshops van kunstenaars van het Kunstlab. Deze zit met een eigen atelier in de wijk. Kinderen kunnen zich hier tijdens naschoolse activiteiten verder ontplooien.

Het doel van het buurtmuseum is kinderen en ouderen hun artistiek talent te laten ontdekken. Hiermee wil het buurtmuseum de buurtbetrokkenheid vergroten. De activiteiten als het ophalen van verhalen en voorwerpen, de workshopcarrousel voor ouderen en de expositie zorgen voor ontmoetingen tussen bewoners, jong en oud en met verschillende achtergronden. Middels kunst en cultuur hoopt het buurtmuseum dat er meer zorg en betrokkenheid naar elkaar toe ontstaat.

Het Buurtmuseum wordt mogelijk gemaakt doorkunstenares Inge Koenen, de basisscholen, cultuurcoach Miriam Alders, Kunstlab, Stichting Stoute Schoenen, Stichting Move, ContourdeTwern, broedplaats WIJwest, Art-Fact, CiST en vrijwilligers uit de wijk.

Volg het project

Je kunt alle activiteiten van ‘De buurt als museum’ in Tilburg-West volgen op www.debuurtalsmuseum.nl/tilburg-west. Maar ook op Facebook (@debuurtalsmuseum) en Instagram (/debuurtalsmuseum) delen we regelmatig nieuws, foto’s en updates over het project.

Geen Commentaar

Plaats een Reactie

X