DE BUURT ALS MUSEUM IN HET WANDELBOS

DE BUURT ALS MUSEUM IN HET WANDELBOS

Dit jaar vindt het buurtcultuur- en kunsteducatieproject De Buurt als Museum in de buurt het Wandelbos plaats.

Na een succesvolle editie van De Buurt als Museum in Het Zand, gaat beeldend kunstenaar Inge Koenen dit jaar in het Wandelbos aan de slag. Hier vertaalt ze samen met kinderen uit de wijk de verhalen van buurtbewoners naar kunstwerken. Die worden middels een expositie in één klap omgetoverd tot een buurtmuseum. Met dit project ontwikkelen kinderen hun creatief talent, wordt de buurt opgefleurd en ontstaan nieuwe ontmoetingen tussen buurtbewoners, jong en oud.

Buurt als Museum start vanaf 11 april bij de basisscholen Wandelbos en Antares. Samen met de leerlingen gaat Ingrid bij buurbewoners op bezoek om bijzondere voorwerpen met de daarbij behorende verhalen op te halen. Geïnspireerd door die voorwerpen en verhalen maken alle kinderen een schilderij. Dat geven ze als cadeau terug aan de buurtbewoner. Die schilderijen worden twee weken lang geëxposeerd voor de ramen van de bewoners, waardoor een echt buurtmuseum ontstaat.

Op 8 juli is de feestelijke opening van Buurt als Museum bij De Duynsberg. Daarna zijn alle schilderijen bij de serviceflat te zien tot 21 juli.

Niet alleen de kinderen gaan aan de slag, ook de ouderen. Stichting Stoute Schoenen organiseert in mei en juni kunstworkshops bij De Duynsberg. Hierbij kunnen ouderen hun talenten ontwikkelen in verschillende creatieve disciplines. Kunst biedt hen een uitdaging en zorgt voor nieuwe contacten. Een groepje leerlingen van Antares komt ook naar De Duynsberg om verhalen met de deelnemers van Stoute Schoenen uit te wisselen en te vertalen naar schilderij, dat ook onderdeel wordt van Buurt als Museum.

In het najaar krijgt het buurtmuseum een vervolg. Cultuurcoach Miriam Alders van Kunstlab heeft een Talentenprogramma ontwikkeld voor alle kinderen uit Tilburg-West. Hierbij kunnen ze kennismaken met uiteenlopende kunstdisciplines in het nieuwe kunstatelier SuperBlaaw.

Buurt als Museum wordt mogelijk gemaakt door Inge Koenen, Miriam Alders, Stichting Move, Antares en Wandelbos en Stichting Stoute Schoenen. Het project wordt (financieel) ondersteund door Art-Fact, het VSB Fonds en het Prins Bernhard Buurtcultuurfonds Noord-Brabant.

Volg alle activiteiten op debuurtalsmuseum.nl/wandelbos of facebook en Instagram debuurtalsmuseum.

 

 

 

 

Geen Commentaar

Plaats een Reactie

X