Internetoplichters weer actief.

Internetoplichters weer actief.

Ouderen opgelet. Oplichters maken misbruik van de pandemie door op internet hun slag te slaan!

De ouderenbond KBO waarschuwt voor deze oplichters. Deze sturen mail waarin ze de ontvanger vragen op een bepaalde link te klikken. Met vergaande negatieve gevolgen voor het banksaldo van het nietvermoedende slachtoffer.

Die ontvangen een zogeheten phisingmail, een vals bericht. Daarin staat dat je geld terugkrijgt van de Belastingdienst: ‘Op basis van de financiële effecten door COVID-19 is door de overheid besloten een extra toezegging te geven van €279,99 op uw belastingaangifte’. Wat moet je doen las je zo’n bericht krijgt? “Nergens op klikken, meteen weggooien en de verzender als ongewenst aanmerken,’ aldus secretaris Ria Monsieurs van KBO Kring Tilburg. “Ga met je rechtermuisknop het bericht in de mailbox, kies voor ‘Beveiligingsopties’, vervolgens voor ‘Phising’. Overigens kun je op de website van de fraudehelpdesk een check doen of er al meldingen zijn van mensen die hetzelfde is overkomen. Daar kun je ook anderen waarschuwen.” Link: fraudehelpdesk.nl/actueel/valse-emails.

Ook uit naam van GGD GHOR Nederland worden phising mails verstuurd. Hierin staat dat elke senior in ons land verplicht een een boosterprik krijgt. Wie op de link klikt om een afspraak te maken, komt uit bij een bankomgeving. Fraudeurs proberen senioren zo geld afhandig te maken. “Let op: een boosterprik is vrijwillig en gratis,’ benadrukt Ria Monsieurs. Bovendien stuurt GGD GHOR Nederland nooit e-mails met een uitnodiging. Mensen krijgen een uitnodiging voor een boostervaccinatie via een brief van het RIVM. Soms nodigt GGD GHOR Nederland bepaalde (leeftijds)groepen al eerder uit. Dat doen ze middels een media-omroep of lokale sms-berichten.

De GGD’s ondersteunen de overheid om zoveel mogelijk mensen te vaccineren, maar verplichten dit nooit. Wie een e-mail krijgt, waarin staat dat een boosterprik verplicht is, heeft dus te maken met spam waarbij fraudeurs proberen bij je geld te komen. GGD GHOR Nederland wijst er verder op dat het taalgebruik in de phising mails vreemd en overdreven formeel is en er zitten veel taal- en spelfouten in.

 

 

Geen Commentaar

Plaats een Reactie

X