KBO: Levensvragen in ‘Ons Gesprek’.

KBO: Levensvragen in ‘Ons Gesprek’.

Vrijwilligers van de KBO houden met ouderen een goed gesprek over levensvragen.

Tekst en fotografie: Aldert van de Burg

Vrijwilligers, KBO kan niet zonder. Ze zijn nodig voor een groot aantal activiteiten die voor de leden worden georganiseerd. Tegenwoordig zijn er ook ervaren en speciaal opgeleide vrijwilligers met wie ouderen een goed gesprek over levensvragen kunnen voeren, bijvoorbeeld als ze twijfelen over keuzes die ze in hun verleden hebben gemaakt.

De bedoeling is niet dat de deelnemers aan de gesprekken adviezen krijgen, maar wel dat ze na afloop een gevoel van opluchting ervaren. In dit artikel komt een aantal Tilburgse vrijwilligers aan het woord. Ellen de Goeij-van Kasteren is één van de mensen die zich voor dit KBO-project hebben opgegeven. “Een vriendin van mij had de cursus gedaan en zij had er zulke goede ervaringen mee, dat ik ook meteen enthousiast werd en me heb opgegeven”, vertelt ze. “Ik vind het heel bijzonder dat je bij iemand in huis komt die je helemaal niet kent en dat die persoon meteen dat vertrouwen in je heeft. Mensen kunnen vaak hun verhaal niet bij hun kinderen kwijt en dan kan ik een luisterend oor bieden; ik weet van mezelf dat ik dat kan. Van één deelnemer kreeg ik het compliment dat ze door met mij te praten, anders naar haar probleem had leren kijken.”

Ook voor Yvonne Kiwitz-de Ruijter was het niets nieuws om naar mensen te luisteren. “Ik was tot m’n 67e geestelijk verzorger in een verpleeghuis, maar moest vijf jaar geleden door een ongeval stoppen”, vertelt zij. “Ik wilde toch weer wat gaan doen waarbij ik m’n eigen tijd kon indelen en door een artikel in het blad van KBO ben ik bij ‘Ons Gesprek’ terechtgekomen. Ik nam altijd al graag deel aan activiteiten waarbij zingeving centraal staat. Ik heb de cursus inmiddels afgerond en ik heb met twee dames gesproken, maar vanwege corona helaas alleen telefonisch.”

Luisteren

Humphrey Djadoenath uit Noord is ook één van de vrijwilligers die meedoen aan ‘Ons Gesprek’. In 2012 kwam hij in contact met KBO en later werd hij er lid van en deed hij vrijwilligerswerk. “Ik had al aan diverse uiteenlopende projecten meegedaan toen ‘Ons Gesprek’ vorig jaar begon. Mijn start ging niet erg goed, omdat ik op mijn werk gewend was problemen op te lossen, terwijl het bij ‘Ons Gesprek’ vooral om luisteren gaat.”

Eén van de meest bijzondere ontmoetingen die Djadoenath tijdens ‘Ons Gesprek’ had, was met een man van 90 jaar oud. “Toen zijn vrouw ongeneeslijk ziek werd, vroeg zij aan hem hoe het moest met haar verzorging. ‘Dat doe ik’, zei hij, maar zij had twijfels vanwege zijn hobby, die nogal wat tijd vergde. Binnen veertien dagen waren zijn spullen opgeruimd en hij heeft zijn vrouw tot het einde van haar leven verzorgd.”

Wie ook behoefte heeft aan een goed gesprek, kan contact opnemen met KBO-Brabant via 073-6444066 of 06-46244027. Ook niet-leden en nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom.

Stadsnieuws besteedt regelmatig aandacht aan de initiatieven van de KBO. Iedere 50-plusser kan bij deze ouderenbond terecht voor zeer uiteenlopende activiteiten. De KBO komt daarnaast op voor senioren en behartigt hun belangen.

Geen Commentaar

Plaats een Reactie

X