STRAATPRAAT

STRAATPRAAT

De Draad trok de straat op en vroeg aan mensen ….wat is jouw reden om buiten te zijn?

Door Hans Peters

Onze minister-president roept burgers op om de richtlijnen van het RIVM op te volgen en zoveel mogelijk binnen te blijven. Zoveel mogelijk. Je mag van hem best een uurtje naar buiten, zolang je maar niet met meer dan drie mensen tegelijk bent en 1,5 meter afstand houdt. Want soms komen de muren op je af, dat snapt hij ook wel. En wij ook.

SAMEN MUZIEK SPELEN

Als ik door Stadspark Oude Dijk fiets, hoor ik de ranke klanken van orkestmuziek. Eerst denk ik dat het muziek is uit een radio, van drie meiden die op een kleedje picknicken, maar dan hoor ik ineens luid geklap. Huh? Waar komt dat geklap vandaan? Er is in het hele park geen orkest te bekennen. Ik ga op het geluid af en stuit op de muur van woonzorgcentrum Huize Mater Misericordiae, het van oorsprong kloosterverzorgingshuis van de Zusters van Liefde. Tegenwoordig is het een regulier verzorgingshuis met specifieke voorzieningen voor het leven in religieuze gemeenschappen, er wonen nog veel Zusters van Liefde, maar ook leken. Achter de oude kloostermuur bevindt zich de prachtige tuin van het klooster. En daar speelt dus een orkestje! Ik kan mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en fiets er naartoe.

 

Langs de slagbomen van het verzorgingshuis, door de tuin die normaalgesproken niet toegankelijk is voor publiek. Corona opent deuren die normaal gesloten blijven. Ondertussen geniet ik van de prachtige magnolia’s die nu volop in bloei staan. Helemaal achterin de tuin speelt een vierkoppig gelegenheidsorkestje de sterren van de hemel, bewoners van het verzorgingshuis staan op het balkon of in hun voortuin te genieten en klappen luid mee. Een vrouw wappert vrolijk met een vlaggetje. En enkele zusters dansen gezellig mee, op 1,5 meter afstand van elkaar. “We zien al weken niemand en maken niks mee, dit is heerlijk!” roept een van de zusters.

De muzikanten zijn Saskia Bodelier (banjo), Alois Klijberg (accordeon), Ferd van Gestel (sousafoon) en Rob van Hest (tamboer) van het orkestje SMS (Samen Muziek Spelen). SMS speelt normaalgesproken bij de Ten Miles, maar de tante van Ferd woont in het verzorgingshuis en miste haar neef en zijn muziek. Een telefoontje van Ferd naar het hoofd van de afdeling en het optreden was een feit. Ferd: “Makkelijk dat tante Anny hier woont, dan zijn de lijntjes kort.” SMS speelt muziek uit de oude doos zoals ‘La Paloma’, ‘Vanavond gaan we naar de kermis in de stad’, ‘Droomland’ en ‘Kleine Cafe aan de Haven’. Het brengt herkenning in de ogen bij de mensen en ze genieten zichtbaar. “Hier blijven ze tenminste staan, bij de Ten Miles lopen ze altijd meteen weg,” lacht Ferd.

SMS heeft weer even wat vrolijkheid gebracht in het verzorgingshuis. Saskia: “Het is fijn om dit voor de mensen te doen, het geeft ons ook een goed gevoel. En het is zeker voor herhaling vatbaar. We gaan ook de abt van de Kapucijnen bellen, van het verzorgingshuis van de minderbroeders aan de Korvelseweg. Die zitten daar nu ook opgesloten. We willen hen graag laten genieten van ons optreden.”

Geen Commentaar

Plaats een Reactie

X