STRAATPRAAT

STRAATPRAAT

De Draad trok de straat op en vroeg aan mensen ….wat is jouw reden om buiten te zijn?

Door Hans Peters

Onze minister-president roept burgers op om de richtlijnen van het RIVM op te volgen, zoveel mogelijk binnen te blijven en als je naar buiten gaat 1,5 meter afstand te houden. Want soms komen de muren op je af, dat snapt hij ook wel. En wij ook.

Een klein vogeltje vertelde me dat op 3 juni een buurtfeestje werd gehouden op het Rozenplein in de wijk Loven. Na maandenlang binnen zitten, kunnen er vanaf 1 juni weer kleinschalige activiteiten gehouden worden voor groepen mits iedereen 1,5 meter afstand houdt. De mensen van de Bloemenbuurt, het wijkje rondom de Enschotsestraat, waren blij dat er sinds tijden weer iets voor ze gedaan werd in samenwerking met buurthuis De Wissel. Bij het speeltuintje op het Rozenplein zou zanger Peter Cadmus optreden met z’n keyboard. Ivon Versnel zou een paar liedjes zingen en spelen op haar accordeon. En DJ Eddy zou snelle beats mixen op de draaitafel.

Ik kom echter bij een uitgestorven plein aan. Alleen Ivon zit op een bankje een beetje te pingelen. En er is slechts een toeschouwer. Wat is er gebeurd? Ivon: “Het is helaas afgeblazen; er was een vergunning aangevraagd bij de gemeente voor deze activiteit, alleen was dit onder evenementen geschaard, terwijl het eigenlijk gekenmerkt had moeten zijn als ‘kleinschalig, sociaal samenzijn’. Dat kon ook niet meer teruggedraaid worden. Dus toen wij net de stekker in de versterker gestopt hadden, trok de gemeente de stekker eruit.”

Er is soms geen touw aan die regelgeving vast te knopen. De ene dag staat De Dam bomvol demonstranten, maar twee dagen later wordt een klein feestje afgeblazen. Toch mag het de pret niet drukken. Ivon speelt speciaal voor ons vrolijk een paar deuntjes. Jiddische muziek en Italiaanse liederen, maar ook Ierse smartlappen. En ik zing vrolijk mee met liedjes van Brigitte Kaandorp, Guus Meeuwis en Robert Long, waarbij ik wel angstvallig over mijn schouder kijk of er geen BOA aankomt. Ik heb meer vrees voor BOA’s, dan voor het virus.

Helaas stroomt het publiek niet massaal toe. Zou dat dan toch door mijn zangkwaliteiten komen? Ivon vindt het allemaal geen probleem. “Ik was best zenuwachtig, dus vind het wel relaxed zonder publiek. Leuk, een beetje informeel repeteren. Met slechts een laaiend enthousiaste toeschouwer.”

Geen Commentaar

Plaats een Reactie

X