WIJKRAAD 3WEST EN KBO: PRIMA SAMENWERKING

WIJKRAAD 3WEST EN KBO: PRIMA SAMENWERKING

 

De samenwerking tussen diverse partijen voor senioren in Tilburg-West loopt op rolletjes, aldus Myriam van Loon (Wijkraad 3 West) en Frank Pulskens (KBO Kring Tilburg).

Door Aldert van der Burg

Sinds 2020 voert de gemeente het programma Gezond en Gelukkig oud in Tilburg (GGoud) uit. Ze richt zich daarbij op onder anderen kwetsbare ouderen en een fijne (dementievriendelijke) woon- en leefomgeving. Speerpunt in dit beleid is dat in iedere wijk een netwerk rond ouder worden ontstaat. Concreet houdt dit in dat er voor wordt gezorgd dat senioren elkaar in hun eigen wijk kunnen (blijven) ontmoeten. Pulskens: “Zo’n netwerk moet leiden tot bestendiging van de contacten die ouderen met elkaar krijgen in groepen waar ze met elkaar handwerken, kaarten, excursies maken, dansen, jeu de boules spelen, aan tai chi doen, een theater bezoeken, gymmen, koersballen, dammen, schaken, bridgen, biljarten, bloemschikken, in leesclubs, wandelgroepen of leesclubs zitten enzovoorts. Door deze goede contacten kunnen ouderen elkaar vooruithelpen. Een wijkraad kan daarbij ondersteuning geven. Daarom werken we daar graag mee samen, zoals in West”, zegt hij.

Van Loon is blij dat de gemeente zich richt op het creëren van ontmoetingsruimtes dicht bij huis, zoals in de zaal van de Goede Herder in het Zand. Daar heeft ook de KBO-afdeling de Goede Herder zijn eigen honk. Ze heeft hoge verwachtingen van de nieuwe ontmoetingsruimte in Wijkgebouw Reinevaer aan de Reinevaarstraat, dat nu wordt opgeknapt. Waarschijnlijk kunnen daar in juli of augustus al diverse activiteiten van start gaan.

Reitse Plint

Ook elders in 3West, zoals in de Reit, gebeuren mooie dingen. Zo wordt deze zomer de Reitse Plint in gebruik genomen, de plint in het voormalig datacenter van Interpolis aan de Prof. Verbernelaan. Pulskens en Van Loon vinden het geweldig dat daarbij ook ruimte is gecreëerd voor ouderen die daar elkaar willen ontmoeten, zeker omdat jaren geleden het wijkcentrum aan de nabijgelegen Westertorenlaan is wegbezuinigd. Wellicht komen KBO en ook de Zonnebloem er te zitten. Er is al veel belangstelling voor de beschikbare ruimten. “De Reit heeft recht op een eigen ontmoetingsruimte”, zegt Pulskens. Hij wijst erop dat de universiteit intussen steeds meer de wijk in trekt en er bouwplannen voor nieuwe woningen in de Reit liggen, het Kenniskwartier. “Ik hoop dat er ook veel betaalbare appartementen komen voor de mensen die al jaren in de wijk wonen en die er ook willen blijven wonen als ze eenmaal ouder zijn.”

Stadsnieuws besteedt regelmatig aandacht aan de initiatieven van KBO. Iedere 50-plusser kan bij deze ouderenbond terecht voor uiteenlopende activiteiten. Meer info: 06-46244027.

 

Foto: Myriam van Loon van Wijkraad 3West en Frank Pulskens van KBO Kring Tilburg zijn blij met de samenwerking tussen verschillende partijen in Tilburg-West op het gebied van ouderen.

Geen Commentaar

Plaats een Reactie

X