Bloeddonors gezocht in Midden-Brabant.

Bloeddonors gezocht in Midden-Brabant.

Sanquin zoekt dit jaar 2.800 nieuwe bloed- en plasmadonors in Midden-Brabant om de bloedvoorziening in Nederland op peil te houden

Hiervoor werkt Sanquin samen met regionale organisaties als Tilburg University en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). De nieuwe donors zijn nodig om de bloedvoorziening op peil te houden als te kunnen voorzien in de toenemende vraag naar plasmageneesmiddelen.

Eén op de vier mensen heeft ooit (levensreddend) donorbloed nodig en steeds meer mensen worden gered met een medicijn gemaakt van plasma. Tegelijkertijd is minder dan drie procent van de mensen donor. De noodzaak moge duidelijk zijn: Sanquin zoekt dringend nieuwe donors, in Midden-Brabant alleen al 2.800!

Sanquin kan hierbij rekenen op de studenten van Tilburg University, zoals bleek tijdens een bezoek van het promotieteam. Veel studenten willen graag goed doen voor een ander en staan er voor open donor te worden. Ook veel medewerkers en bezoekers van het ETZ doen mee aan het donorschap. Logisch, in het ziekenhuis weet men als geen ander hoeveel een bloedtransfusie voor een patiënt betekent. Of zoals traumachirurg Koen Lansink het zegt: “Als iemand veel bloed verliest, is er een reëel kans dat die persoon overlijdt. We moeten dan ook voldoende bloed op voorraad hebben om levens te redden.”

Kortom, donorbloed is van levensbelang, bijvoorbeeld voor mensen die als gevolg van een ongeluk of een bevalling veel bloed hebben verloren. Daarnaast gaat een groot deel naar kankerpatiënten om hen te helpen bij de behandeling. Plasma wordt ingezet bij ziektes en aandoeningen als ernstige brandwonden, auto-immuunziekte en stollingsziekten. Duizenden patiënten zijn voor hun leven afhankelijk van medicijnen die gemaakt worden uit plasma van donoren.

Wil je ook donor worden van bloed of plasma? Ga dan naar www.sanquin.nl/geefbloed voor meer informatie.

FOTOBIJSCHRIFT:Je hoeft geen dokter te zijn om levens te redden.

Geen Commentaar

Sorry, het reactieformulier is gesloten op dit moment.