HET DANSPALEIS: OUDEREN STRALEN MET MUZIEK EN DANS

HET DANSPALEIS: OUDEREN STRALEN MET MUZIEK EN DANS

Op zondag 25 februari werd het Danspaleis gehouden in wijkcentrum ’t Sant. Lees hieronder het verslag.

Veel Tilburgse ouderen herinneren zich de danszalen uit hun jeugd nog. Waar de voetjes van de vloer gingen voor de rock & roll, jive, swing en twist. Op zondag 25 februari hadden zij de kans weer helemaal los te gaan op de krakers van toen tijdens het Danspaleis in wijkcentrum ’t Sant en waanden ze zich weer in hun oude danszaal: het atrium van het wijkcentrum was omgetoverd tot een heus danspaleis, compleet met een ouderwetse platendraaier, een rijdend discomeubel, pluche gordijnen en glimmende discobollen.

Het Danspaleis is een initiatief van Suna Duijf en opgericht in 2012 in Amsterdam. Wat begon als een dansfeest voor een 75-jarige vriendin van haar moeder, groeide uit tot de organisatie van zo’n duizend Danspaleizen in huiskamers, verzorgingshuizen en wijkcentra over het hele land.
De kracht van muziek
Suna’s drijfveer: “Als je ouder wordt, word je wereld kleiner. Muziek uit je pubertijd raakt je levenslust weer. Boem, in een keer. Met het Danspaleis wil ik de deuren naar buiten weer openzetten voor ouderen die van swingen houden. De platendraaier draait plaatjes van vroeger, de vrijwilligers trekken de mensen de dansvloer op en aan het eind van de middag danst iedereen samen. Ouderen, familie, vrijwilligers, buurtbewoners en personeel. Mensen vinden troost bij elkaar. Vriendschappen worden gesloten. Dát is de kracht van muziek.”

Samen dansen houdt je vitaal en sociaal
Vorig jaar waaide het initiatief over naar Tilburg en zocht het Danspaleis samenwerking met ContourdeTwern. Onze organisatie ziet immers ook graag dat Tilburgse ouderen zo lang mogelijk in beweging blijven, fit en vitaal blijven. Daarnaast wordt met het initiatief ook een stukje eenzaamheid verlicht. Want, samen dansen is niet alleen leuk en gezond, je ontmoet op een ontspannen manier andere ouderen. Inmiddels zijn er twee Danspaleizen geweest, één in mfa Het Spoor en één in wijkcentrum Heyhoef. De derde editie werd in wijkcentrum ’t Sant gehouden. Een impressie:

Muziek en dans als ijsbrekers voor plezier en levenslust

Zodra bezoekers binnen komen, zet de platendraaier de platen van Elvis Presley en Cliff Richard op en nemen de enthousiaste dansers meteen de dansvloer.  Mensen die aarzelen, of alleen zijn, worden door een vrijwillige gastheer of -vrouw over de drempel getrokken om mee te dansen. Roy is zo’n vrijwilliger. Roy: “In het dagelijks leven werk ik als verpleegkundige, maar hier ben ik gastheer. Ik heb twee passies: liefde voor ouderen en dansen. Bij het Danspaleis komen die passies samen. Binnen binnen twee uur stralen de ouderen door te luisteren naar of te dansen op muziek uit hun jeugd. Dat zijn de ijsbrekers. We komen niet met zorg, maar met plezier. En brengen levenslust.”

Koningin van de dansvloer
Een danspaar valt meteen op. Hij (80) swingt de benen uit zijn lijf bij Twist & Shout, zij (71) gaat door de knieën voor Proud Mary. Hij danste vroeger bij La Cabane, zij in danszalen in Oploo. “Ik ga met haar naar dansles in wijkcentrum Jeruzalem. Dat had ik nooit uit eigen beweging gedaan. Zij motiveert me te dansen. We komen voor de sfeer, de gezelligheid en om in beweging te blijven.” zegt hij. “Vroeger was ik de koningin van de danszaal,” lacht ze, “en eigenlijk ben ik dat nog! Je kunt hier met iedereen dansen, hoeft niet te wachten tot je gevraagd wordt. Vandaag hoeft niemand een muurbloempje te zijn.”

Feest van herkenning
Marian (77) gaat meteen met haar vriendin Ine de dansvloer op. Marian: “Dansen is mijn lust en leven. We struinen alle dansfeesten af.  Straks gaan we nog door naar Boerke Mutsaers.” In haar jeugd luisterde ze naar The Everly Brothers, The Shadows, The Beatles en later, The Stones. Ze danste de foxtrot en chachacha bij danschool Michielsen. En ze zong in de band Explosion Rockets, de internationaal bekende, Brabantse rock & roll-band (opgericht in 1959). En tegenwoordig zingt ze nog steeds. Bij een operette- en operakoor. Ze zingt heel graag nummers van Brenda Lee.  Ze voegt dan ook meteen de daad bij het woord, pakt de microfoon en zingt Sweet Nothings. Maran: “Dit feest brengt me echt terug naar vroeger. Het is een feest van herkenning. Ik kan dan ook niet wachten tot het volgende Danspaleis.”

Marian heeft geluk. Het Danspaleis wordt nog 2 keer georganiseerd dit jaar in Tilburg. Wil jij ook een plezierige middag met dans, muziek en ontmoeting? Geef je dan op voor het Danspaleis!

Geen Commentaar

Sorry, het reactieformulier is gesloten op dit moment.